Bevalhoudingen
Er zijn meerdere houdingen die je aan kunt nemen om je weeën op te vangen tijdens de ontsluiting en om in te persen. Het kan zijn dat je in de zwangerschap een houding bedenkt waarin je wilt bevallen, die tijdens het persen toch niet goed voelt. Soms kan het ook zijn dat wij je een andere houding adviseren om de uitdrijvingsfase te bevorderen.
Tijdens het persen zijn er verschillende houdingen mogelijk:
Op bed:
De meeste vrouwen bevallen liggend in bed. Dit is echter niet de meest natuurlijke manier om je kind geboren te laten worden. Toch nemen vrouwen deze houding vaak aan in verband met vermoeidheid, maar ook omdat de meeste verloskundigen dit een prettige werkhouding vinden waarin er het meeste overzicht is.
Op bed kun je liggend op je rug persen, maar ook op je zij of halfzittend terwijl je ondersteund wordt door je partner.
Zittende houding (bijv. Baarkruk):
Dit is de meest natuurlijke houding om te bevallen, omdat in een zittende houding de zwaartekracht helpt. Daarnaast staat het bekken in deze houding in een optimale stand om te baren. Zittend persen voelt over het algemeen ook natuurlijker dan liggend. Nog een voordeel is dat jij als moeder je kind meteen op schoot kan nemen en het goed kan zien. Voor de partner is er vaak iets minder overzicht omdat hij/zij achter je zit om je te ondersteunen. Ook voor de verloskundige is er iets minder overzicht.
Voorwaarde is dan ook dat je een ronde spiegel in huis hebt om onder de kruk te leggen. Daarnaast zijn extra vuilniszakken voor op de vloer handig.
Wij hebben de baarkruk op de praktijk staan. Dus als je ons belt is het handig dat je aangeeft dat je op de kruk wilt bevallen, zodat wij deze mee kunnen nemen.
In bad:
Bevallen in water kan een mooie en prettige manier zijn om je kind geboren te laten worden. Je kind gaat van vruchtwater naar badwater, waarbij de temperatuurovergang niet zo groot is. Warmte heeft een positieve werking op de weeën en het opvangen daarvan. Je kunt in het bad elke houding aannemen die je wilt en je vrij bewegen. De ontsluitingsfase verloopt vaak sneller, vooral als je vanaf 5-6 centimeter het bad in gaat. De uitdrijvingsfase verloopt meestal geleidelijker wat een positieve werking heeft op de bekkenbodem.
Doordat je kind van water naar water gaat, krijgt het niet de prikkel om te gaan ademen. Je hoeft niet bang te zijn dat het gevaarlijk is om in bad te bevallen. Pas als je kind boven het water komt, gaat het ademen. Als je in bad wil bevallen kun je hiervoor een bad kopen/huren. www.oerbron.nl Het is in verband met de ruimte niet mogelijk om in je eigen bad te bevallen. De meeste mensen plaatsen het bad in de woonkamer met een eenpersoonsbed ernaast. Soms is het mogelijk om het bad in de slaapkamer neer te zetten.
Voorwaarden badbevalling:
- We moeten om het bad heen kunnen lopen, zorg dus voor voldoende ruimte
- Zorg ervoor dat het bad binnen 2 meter afstand van een bed staat
- Bestel lange handschoenen bij het bad voor ons