logo Verloskundigen Praktijk Alkmaar

Plaats bevalling

In de loop van de zwangerschap vorm je een beeld van de plaats waar je wilt bevallen. Je kunt tot op het laatste moment van gedachten veranderen. Het kan echter zo zijn dat er tijdens de zwangerschap of de bevalling een indicatie ontstaat om naar de gynaecoloog te verwijzen. Het kan ook zo zijn dat de bevalling zo snel gaat dat het veiliger is om thuis te blijven. Wij vinden het belangrijk dat je bevalt op de plek waar jij en je partner zich het veiligst voelen.

Zwangerschap en geboorte zijn een natuurlijk proces waarbij het belangrijk is zo min mogelijk in te grijpen.

Thuis bevallen

Uit onderzoek is gebleken dat een thuisbevalling net zo veilig is als een poliklinische bevalling in het ziekenhuis.

Voordelen:

  • Je bent in je eigen vertrouwde omgeving: dit geeft minder stress, wat bevorderend is voor de weeën. Het hormoon adrenaline, wat vrij komt bij stress, werkt namelijk remmend op de weeën.
  • Je kunt je vaak beter ontspannen in je eigen omgeving.
  • Je hoeft niet met weeën de auto in.
  • Jij en je kind komen niet in aanraking met ziekenhuisbacteriën.
  • Als je een bad hebt kun je daar gebruik van maken voor het opvangen van de weeën, deze is niet aanwezig in het ziekenhuis.

Als je er voor kiest om thuis te bevallen is het belangrijk je te realiseren dat het alsnog noodzakelijk kan zijn om naar het ziekenhuis te gaan. Bijvoorbeeld als de ontsluiting niet vordert, als je iets tegen de pijn wilt of als het kind in het vruchtwater heeft gepoept. Bij een eerste bevalling is de kans hierop wat groter, dan wanneer je al een keer bevallen bent.

Poliklinisch bevallen

Als je poliklinisch bevalt begeleiden wij jouw bevalling in het ziekenhuis NWZ locatie Alkmaar. Daar worden we geassisteerd door een verpleegkundige. Wanneer de weeën zijn begonnen en je ons belt, komen wij bij je thuis voor de controles. Wanneer de bevalling goed op gang is gekomen en er voldoende ontsluiting is, ga je naar het ziekenhuis.

Voordelen:

  • Geen vervoer in een latere fase van de bevalling.
  • Je kunt je veiliger voelen in het ziekenhuis, waardoor je je beter kunt ontspannen.
  • Dag en nacht arts-assistent aanwezig die in geval van complicaties ingeschakeld kan worden.
  • Als de baring ongecompliceerd is verlopen ga je na 2-3 uur weer naar huis, waar je wordt opgevangen door de kraamverzorgster.

Als je in het ziekenhuis bevalt zonder medische indicatie heb je een eigen bijdrage. De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van je zorgverzekeraar en een eventuele aanvullende verzekering. Informeer daarvoor van tevoren bij je verzekering. Als er een medische indicatie tijdens de bevalling ontstaat, vervalt deze eigen bijdrage.

Mochten we je moeten doorverwijzen naar het ziekenhuis, dan is daar een klinisch verloskundige of een arts-assistent (deze kan in opleiding zijn tot gynaecoloog, of nog niet in opleiding zijn) die de zorg overneemt. Deze klinisch verloskundige of arts-assistent heeft wel altijd overleg met de gynaecoloog.

Om een impressie te krijgen van hoe het is om te bevallen in het NWZ kun je het fotoverhaal bekijken.