Voeding baby
In de zwangerschap vragen wij welke voeding je aan je kind wil gaan geven. Sommige zwangeren twijfelen hier nog over. Welke keuze je ook maakt, wij respecteren deze. Als je borstvoeding gaat geven, raden we je aan je goed voor te bereiden door naar een informatie-avond van de GGD te gaan. Je kunt je opgeven via de GGD.
Borstvoeding
De meest gezonde start voor een kind is het krijgen van borstvoeding. Borstvoeding geven gaat echter niet vanzelf. Het is oefenen voor moeder en kind en het duurt ongeveer 4 weken voordat jullie helemaal op elkaar ingespeeld zijn en het geven van borstvoeding soepel verloopt. Borstvoeding vergt ook goede begeleiding en ondersteuning van de kraamverzorgster, je partner en evt familie/vrienden.
Voordelen van borstvoeding:
- Borstvoeding bevat antistoffen: borstgevoede kinderen hebben minder last van maagdarm-, luchtweg-, en oorinfecties. Daarnaast beschermen de antistoffen tegen het ontwikkelen van allergieën. Borstgevoede kinderen hebben minder vaak last van astma, eczeem en andere allergieën.
- Borstvoeding verkleint de kans op wiegendood.
- Borstvoeding is altijd bij de hand, op de juiste temperatuur en heeft de juiste samenstelling voor je kind. Elke voeding heeft een andere samenstelling aangepast aan de behoefte van je kind.
- Borstvoeding zorgt voor een betere spraakontwikkeling. Je kind gebruikt mondspieren en de tongspier die nodig zijn bij het praten.
- Borstvoeding zorgt voor minder kans op suikerziekte, hart- en vaatziekten en overgewicht op latere leeftijd.
- Borstvoeding zorgt voor het sneller kleiner worden van de baarmoeder en daardoor voor minder bloedverlies.
- Borstvoeding verkleint de kans op borstkanker bij de moeder, bij het geven van borstvoeding gedurende minimaal 6 maanden.
- Borstvoeding zorgt voor een sneller gewichtsverlies bij de moeder na de bevalling.
- Tenslotte kan je kind direct aan de borst en hoeft niet te huilen terwijl hij/zij moet wachten op een fles die nog klaar gemaakt moet worden.
Nadelen van borstvoeding:
- Borstvoeding kan alleen gegeven worden door de moeder. Tenzij het afgekolfd is, dan kan ook iemand anders het geven in een fles.
- Borstvoeding kost de eerste periode (4 weken) veel tijd en energie.
- Je kind kan wat meer afvallen in de eerste week waardoor er hulpmiddelen nodig zijn bij de borstvoeding zoals; kolven, tepelhoedjes of kunstvoeding bijgeven.
- Je kunt tepelkloven krijgen die pijnlijk zijn (dit is meestal een gevolg van verkeerd aanleggen of te lang voeden, bereid je in de zwangerschap dus goed voor of raadpleeg een lactatiekundige wanneer je tepelkloven krijgt)
- Je ziet niet hoeveel melk je kind binnenkrijgt en dat kan leiden tot onzekerheid (je kunt echter altijd vertrouwen op het aantal poep- en plasluiers van je kind)
Hulp bij borstvoeding
In de eerste week na de bevalling krijg je begeleiding van de kraamverzorgende thuis, de verpleegkundige in het ziekenhuis en van ons. Na deze periode mag je ons uiteraard altijd nog bellen voor vragen over borstvoeding. Tevens kun je een lactatiekundige raadplegen voor extra informatie. Er zijn diverse lactatiekundigen in de omgeving.
Hieronder staan een aantal nuttige websites die je kunnen helpen om goed voorbereid de borstvoedingsperiode in te gaan, waarop je ook informatie kunt vinden over borstvoeding en werk en die je kunt raadplegen tijdens het borstvoeden zelf:
www.borstvoeding.com
www.borstvoeding.nl
Literatuur:
Eten voor de kleintjes (auteur: Stefan Kleintjes): boek over borstvoeding, flesvoeding en bijvoeding vanaf 6 maanden.