logo Verloskundigen Praktijk Alkmaar

Veel voorkomende klachten

Aambeien

Aambeien zijn uitstulpingen van bloedvaatjes bij de anus. Aambeien kunnen jeuken en pijn doen. Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap al aambeien, terwijl bij anderen dit pas na de bevalling gebeurt door het persen. Het is belangrijk om je ontlasting zo soepel mogelijk te houden, door voldoende te drinken(minimaal 1,5-2 liter vocht per dag),  en vezelrijk te eten(bruin brood, groente, fruit). Probeer ook niet te lang op het toilet te zitten en niet te veel te persen. Paracetamol kan de pijn verlichten of gebruik koude kompressen.

Mochten de aambeien erg veel klachten geven, adviseren wij een verzachtende zalf zoals Curanol te gebruiken.

Bekkenklachten

Een zwangerschap en bevalling hebben invloed op het bekken en de bekkenbodemspieren. Je kunt klachten krijgen, zoals: ongewild urineverlies, een verzakking of pijn bij het vrijen. Hoe zorg je ervoor dat je bekkenbodem zo goed mogelijk herstelt na de bevalling? Welke oefeningen kun je doen om je bekkenbodem te herstellen en te verstevigen? En wat kun je doen bij langdurige klachten? Lees het in deze folder.

Wanneer je merkt dat je na de bevalling klachten krijgt, bespreek dit dan met ons en de kraamverzorgster. Het is belangrijk om goed op je houding te letten en niet te lange tijd dezelfde houding aan te nemen. Let bijvoorbeeld extra op wanneer je je kind borstvoeding geeft. Wanneer de klachten de eerste week niet verbeteren, kan het wenselijk zijn om een bekkenfysiotherapeut in te schakelen.

Bloedverlies

Bloedverlies tot  6 weken na de bevalling  is normaal. Dit komt doordat de placenta een wond heeft achtergelaten in de baarmoeder. De eerste dagen na de bevalling is dit wat ruim bloedverlies, vergelijkbaar met een hevige menstruatie. Het is dan ook mogelijk dat je stolsels verliest, deze kunnen vuistgroot zijn. Wanneer het bloedverlies te ruim is( meer dan 2 verbanden in een uur) of er meer dan 2 bloedstolsels zijn gekomen is het belangrijk contact met ons op te nemen.

In de eerste week wordt het bloedverlies geleidelijk minder. Het bloedverlies kan wat toenemen wanneer je actiever wordt. Na 6 weken is de placentawond geheeld, het bloedverlies gestopt, de baarmoeder weer teruggekeerd op zijn normale plek en is de grootte weer als voor de zwangerschap.

Naweeën

Na de bevalling blijft de baarmoeder zich samentrekken om het bloedverlies te beperken. Wanneer dit pijnlijk is spreek je van naweeën. De kans hierop is groter na een snelle bevalling.

Het geven van borstvoeding stimuleert het samentrekken van de baarmoeder waardoor de naweeën kunnen toenemen. Paracetamol kan veilig tegen de pijn gebruikt worden.

Misselijkheid bij het kind

Je kind kan na de geboorte misselijk zijn. Dit komt doordat je kind tijdens de bevalling vruchtwater, slijm en bloed kan binnen krijgen. Meestal houdt de misselijkheid 24 tot 48 uur aan. Je kind kan gaan kokhalzen en moeite hebben met ademhalen, waarbij het soms blauw aanloopt rondom het mondje. Dit kan er vervelend uit zien. Het helpt om je kind op zijn zij te leggen en over zijn of haar ruggetje te wrijven/kloppen.
Door de misselijkheid wil het kind soms nog niet drinken. Dit is niet erg, het kind heeft reserves om de eerste drie dagen zonder voeding te overbruggen. Je mag de voeding wel blijven aanbieden.

Pijn vanwege hechtingen

Wanneer je hechtingen hebt kan dit pijnklachten geven. De pijn is vaak het hevigst rond dag 3 en 4, de wond begint dan te genezen. Wanneer je rond de 6e /7e dag nog last hebt van de hechtingen kunnen wij eventueel de hechtingen verwijderen.

Wanneer je zit, zorg er dan voor dat je recht op de wond zit. Dit geeft wat tegendruk, waardoor de zwelling afneemt. De wond geneest het snelst wanneer je regelmatig met je billen bloot in bed ligt. Een onderlegger of handdoek vangt het eventuele bloedverlies op. Paracetamol mag veilig gebruikt worden om de pijn te verlichten.

Stuwing

Stuwing wordt veroorzaakt door het op gang komen van de melkproductie en vaatverwijding in je borsten. Bij stuwing zijn je borsten vol en gespannen. Het ontstaat meestal tussen dag 3 en 5, maar kan ook nog later voorkomen.

Wanneer je borstvoeding geeft, kan de stuwing de tepel wat vlakker maken waardoor het lastig voor je kind kan zijn om goed aan de borst te drinken. Door eerst met de hand of kolf wat melk uit je borst te masseren verdwijnt de ergste spanning en lukt het aanleggen vaak beter. Door de stuwing kan je temperatuur iets stijgen tot 38 C en kun je je wat rillerig voelen. Ook wanneer je kunstvoeding geeft kun je stuwing krijgen. Het helpt om continue een strakke bh te dragen en de borsten niet te stimuleren met een warme douche of massage. Wanneer je je niet lekker voelt door de stuwing, is het belangrijk voldoende rust te nemen en eventueel paracetamol.

Borstontsteking

Bij een borstontsteking heb je koorts en één of meerdere harde plekken in je borst. Op de borst is vaak een rode plek zichtbaar die warm aanvoelt. Vrouwen voelen zich erg ziek en hebben veel pijn aan hun borst. De ontsteking kan worden veroorzaakt door een bacterie die (via een tepelkloof) in de borst is gekomen, maar meestal komt het doordat een melkklier, die niet goed is leeggedronken, is gaan ontsteken. De enige manier om de ontsteking weer te laten verdwijnen, is door je borsten goed leeg te laten drinken.
Stop dus nooit met de borstvoeding als je een ontsteking hebt, want dan wordt het steeds erger. De melk kan veilig aan je kind worden gegeven.
Als aanleggen van de baby te pijnlijk is, of als de baby de borst ook niet kan leegdrinken dan kan het nodig zijn de plekken uit je borsten te kolven met een borstkolf. Paracetamol helpt tegen de pijn en verlaagt de koorts bij een borstontsteking. Houdt de koorts na 24 uur aan, neem dan contact op met de huisarts. Je hebt dan waarschijnlijk een bacterie in je borst en je huisarts zal dan antibiotica voorschrijven.

Tepelkloven

Een tepelkloof is een barstje in de tepel. Het wordt meestal veroorzaakt door het verkeerd aanleggen of aanhappen van het kind aan de borst. Het is belangrijk dat je zelf eerst goed gaat zitten voordat je het kind gaat voeden. Het kind kan dan het beste in een rechte lijn tegen jou aanliggen. Buik tegen buik. Het kind moet dan eerst een goede, grote hap maken voordat hij je tepel pakt. Hij moet een groot gedeelte van het tepelhof (het donkergekleurde gedeelte rond de tepel) in zijn mond nemen, dus niet alleen de tepel. Zijn onderlipje moet naar buitengekruld zijn. Het kind ligt dicht tegen de borst aan.

Wanneer je merkt dat het toch pijn doet, is dit meestal een reden dat je kind de borst toch niet goed te pakken heeft. Sommige vrouwen hebben wel wat pijn bij het aanhappen, maar dit verdwijnt dan na een paar keer goed zuigen. Na verloop van tijd zal je merken dat de tepels een wat sterkere huid krijgen en het minder gevoelig wordt.

Wanneer je tepelkloven hebt, is het extra belangrijk om goed op te letten bij het aanleggen. Wanneer je het kind elke voeding in een andere houding aanlegt, wordt de tepelkloof iets meer ontlast en zal het eerder genezen. Laat je tepels ook luchten/drogen nadat je voeding hebt gegeven.

Wanneer het direct voeden echt te pijnlijk is, kan het helpen om even een dag te kolven, natuurlijk alleen wanneer dit minder pijn veroorzaakt.

Down voelen, geen roze wolk…

Een zwangerschap en bevalling zijn ingrijpende gebeurtenissen. Na een bevalling kan het zijn dat je je niet gelukkig voelt. Vaak verwachten vrouwen dat zij na een bevalling op een roze wolk zullen zweven en de hele dag gelukkig zullen zijn. Helaas is dat vaak niet het geval.

Het is heel normaal als je de eerste periode na de bevalling zwaar vindt. Tijd om bij te komen van een bevalling heb je vaak niet, omdat de baby voordurend je aandacht vraagt. Dit kan (zeker na een heftige bevalling) erg vervelend zijn. Ook slaaptekort kan er voor zorgen dat je niet lekker in je vel gaat zitten.

Veel vrouwen hebben op dag 4 na de bevalling een ‘huil-dag’. Dit wordt de baby-blues genoemd. Op deze dag kan de moeheid, de eventuele stuwing en drukte van visite even te veel worden. Vrouwen kunnen op zo’n dag prikkelbaar zijn en kunnen opeens om alles huilen. Ook om leuke dingen! Het is dan verstandig om die dag rustig een te doen en even geen bezoek te plannen. Na een dag rustig aandoen voelen veel vrouwen zich een dag later al weer veel beter.

Als de sombere stemming meerdere dagen aanhoud of erger wordt is het verstandig om ons dit te vertellen. Huilen, slaap tekort en bezorgdheid hebben namelijk alle vrouwen. Maar in het geval van een depressie neemt het zulke extreme vormen aan dat je als moeder niet meer normaal kan functioneren. Lees meer hierover de website van www.deverloskundige.nl.